Om dokumentationen

Om dokumentation av de antika emaljskyltarna

Ambitionen med Gamlaskyltar.se är att skapa ett komplett digitalt museum där alla har tillgång till och kan söka sig vidare inom tidig svensk produktreklam. Reklamskyltarna berättar inte bara om företagen, produkterna och deras historia utan speglar också en svunnen tid och dess ideal – ofta fjärran från hur vi idag väljer att kommunicera.

Den nya dokumentationen har gjort möjlig genom ett samarbete mellan familjen Åström och Frida Calminder. Frida studerar Föremålsantikvarieprogrammet vid Uppsala Universitet och har som en del av sitt examensarbete valt att dokumentera Åströms samlingar av plåt- och emaljskyltar.

Tidigare dokumentation av svensk produktreklam

En stor del av Fredrik Åströms skyltsamling har även dokumenterats i Peter Pluntkys bok; Tunga Varumärken. Boken som är unik och omfattande i sin dokumentation har ett omslag i plåt och väger hela 3 kg. Tack vare Peter Plunktkys arbete med boken har gamlaskyltar.se blivit till. I boken återfinns så väl ett gediget register som intressant fakta om tillverkare, typografi och motiv. Det är delar av denna dokumentation som den här sidan lutar sig mot. För mer information och beställning av boken gå in på Peter Pluntkys hemsida.