Stomatol

Kupad och rektangulär skylt i emaljerad plåt. Motivet är ett gossansikte, samt vit text ”Stomatol friska, starka, pärlvita tänder” mot röd bakgrund med vit kant. Måtten är 325 x 495 mm. Skylten tillverkades förmodligen av Boos & Hahn i Ortenberg-Baden under 1930-talet.

Skyltens unika beteckning: 861itv Samling:

Mer information

Dimensioner (B×H)325 × 495 mm
Varugrupp

Varumärke

Tillverkare

Tillverkningsår

Material

Form

Typ

Historia och övrig information

Stomatol är en ordlek med syftning på tandläkarens ”tomma stol”. Stomatol började tillverkas som munvatten av tandläkare A. Lenhardtson i Stockholm på 1880-talet. 1895 började Stomatol tillverkas som tandkräm av AB Grumme & Son, som numera är en del av Orkla. Enligt Orkla är Stomatol den första tandkrämen i Sverige.
Vid slussen i Stockholm hänger en ljusskylt som med lampor i gult, rött och vitt gör rörlig reklam för Stomatol. Skylten har hängt där sedan 1909, och blev 1999 utsedd till århundradets ljusreklam. Läs mer här.
På Filmarkivet finns en reklamfilm för Stomatol, där bland andra Povel Rammel innehar en roll, se den här.

Boos & Hahn grundades ca 1920 av Wilhelm Boos & Anton Hahn i Ortenberg. Under andra världskriget blev fabriken delvis förstörd, med tillverkningen fortsatte fram till 1990-talet då den lades ner. Läs mer i Peter Pluntkys bok ”Tunga Varumärken Svenska reklamskyltar i plåt och emalj 1890-1960”.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer om denna skylt än.

Bli först med att recensera “Stomatol”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.